Autodemontage Nijmegen logo
Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

024-378 4427

Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

Hoelang mag je in Nederland rijden met een buitenlands kenteken?

Delen

Het verhuizen naar Nederland brengt een hoop veranderingen met zich mee. Eén van de vragen die vaak bij expats en nieuwe inwoners opduiken is hoelang ze in Nederland mogen rijden met een buitenlands kenteken. In deze blog beantwoorden we deze vraag en bieden we praktische tips voor iedereen die overweegt om naar Nederland te verhuizen en hun buitenlandse auto mee te nemen.

Regelgeving voor rijden met een buitenlands kenteken in Nederland

Rijden in een auto met buitenlands kenteken, hoelang mag dat? Volgens de Nederlandse wetgeving mag je als niet-ingezetene maximaal zes maanden per kalenderjaar in Nederland rijden met een buitenlands kenteken. Dit geldt voor zowel toeristen als personen die tijdelijk in Nederland verblijven. Er zijn echter wel enkele belangrijke verschillen:
 

1. Tijdelijk verblijf of vakantie

Voor toeristen en tijdelijke bezoekers is de regel simpel: u mag maximaal 6 maanden per kalenderjaar in uw auto met buitenlands kenteken in Nederland rijden, zonder dat u uw auto hoeft registreren.

2. Verhuizen naar Nederland

Als u van plan bent om naar Nederland te verhuizen en permanent hier te blijven, moet u uw auto binnen 6 maanden na inschrijving in Nederland, registreren bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Staat u ingeschreven, of had u ingeschreven moeten staan, in het BRP (Basis Register Personen) en wordt u aangehouden in een auto met een buitenlands kenteken? Dan kunt u rekenen op een naheffingen van de belastingdienst (bpm en motorrijtuigenbelasting) en een hoge boete.

3. Studeren of werken in Nederland

Voor buitenlandse studenten en werknemers zijn de regels iets soepeler. Studenten kunnen bijvoorbeeld gedurende hun gehele studieperiode in Nederland blijven rijden met een buitenlands kenteken, mits ze kunnen bewijzen dat ze ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling. Werknemers die gedetacheerd zijn naar Nederland kunnen mogelijk ook langer rijden met een buitenlands kenteken, afhankelijk van hun contract en verblijfsstatus.

Auto importeren naar Nederland? Let hier op!

Het is belangrijk om goed voorbereid uw auto naar Nederland te halen. In sommige gevallen kan gezien de hoge kosten die importeren met zich mee brengt, het slimmer zijn om een andere auto in Nederland aan te schaffen. Auto importeren naar Nederland? Hier moet u op letten: 

1. Verzamel de benodigde documenten

Verzamel alle benodigde documenten zoals uw rijbewijs, het kentekenbewijs van de auto, verzekeringspapieren, en een bewijs van eigendom. Zorg ervoor dat deze documenten actueel en correct zijn, aangezien onvolledige of verouderde documenten het registratieproces kunnen vertragen.

2. Verzekering

Controleer of uw huidige autoverzekering ook in Nederland geldig is. Zo niet, sluit dan een nieuwe verzekering af die voldoet aan de Nederlandse eisen. Het is verstandig om dit ruim van tevoren te regelen, zodat u niet zonder verzekering komt te zitten op het moment dat uw auto in Nederland aankomt.

3. Technische keuring

Plan een afspraak voor de APK keuring bij een RDW-keuringsstation. Zorg ervoor dat uw auto voldoet aan alle technische eisen. Een grondige inspectie voordat u vertrekt kan helpen om eventuele problemen te identificeren en op te lossen voordat u de auto naar Nederland brengt.
 

4. RDW-registratie

Na de keuring moet u de auto registreren bij de RDW. Dit omvat het invullen van verschillende formulieren en het betalen van registratiekosten. U krijgt dan een Nederlands kenteken. De RDW zal ook de bpm-aangifte verzorgen als onderdeel van dit proces.
 

5. Bpm (belasting)

Bij het importeren van een auto moet u belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) betalen. Dit is een eenmalige belasting die wordt geheven bij de registratie van het voertuig. De hoogte van de bpm wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto, de cataloguswaarde en de leeftijd van de auto.

Vrijstelling BPM: In sommige gevallen kunt u vrijstelling van bpm krijgen, bijvoorbeeld als uw auto minder dan zes maanden oud is en u heeft hem gekocht bij uw vorige verblijfplaats. Ook als u vanwege een verhuizing naar Nederland uw auto meeneemt, kunt u mogelijk vrijstelling krijgen, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Welke autoverzekering past bij mij?

Klik hier en lees het in deze blog

Zonder gedoe uw auto importeren, zo doet u dat

Met deze tips importeert u moeiteloos uw auto naar Nederland:
 

Plan vooruit: Begin ruim van tevoren met de voorbereidingen om vertragingen te voorkomen. Het proces van auto-import kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de snelheid van de verschillende instanties en eventuele vertragingen bij de technische keuring.

Lokale hulp: Overweeg om een lokale expert of bemiddelaar in te schakelen die u kan helpen met het registratieproces. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die u kunnen begeleiden bij elke stap, van documentatie tot de daadwerkelijke import van de auto.

Controleer alle kosten: Naast de bpm, zijn er mogelijk andere kosten verbonden aan het importeren van uw auto, zoals transportkosten, verzekeringspremies en kosten voor technische aanpassingen om aan de Nederlandse normen te voldoen. Het is belangrijk om een volledig beeld te hebben van de financiële implicaties voordat u de beslissing neemt om uw auto mee te nemen.

Aanpassen aan de Nederlandse wegen: Nederlandse wegen en verkeersregels kunnen mogelijk anders zijn dan u gewend bent. Neem de tijd om u vertrouwd te maken met op de Nederlandse wegen. Dit helpt om ongelukken en boetes te voorkomen.

Milieuzones in Nederland: Veel Nederlandse steden hebben milieuzones waar oudere, meer vervuilende voertuigen niet mogen rijden. Jaarlijks neemt het aantal milieuzones in Nederland toe. Controleer of uw auto voldoet aan de eisen om binnen deze zones te mogen rijden. Dit kan van invloed zijn op uw beslissing om de auto mee te nemen of te kiezen voor een milieuvriendelijker alternatief.

Kort samengevat

Het meenemen van uw buitenlandse auto naar Nederland kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste voorbereiding en kennis is het zeker haalbaar. Door te begrijpen hoelang u in Nederland mag rijden met een buitenlands kenteken en de stappen die nodig zijn om uw auto te registreren, kunt u een soepele overgang voor uzelf creëren. Vergeet niet om alle benodigde documenten te verzamelen, uw verzekering te regelen, en uw auto te laten keuren bij de RDW. Met deze stappen kunt u zorgeloos (en boetevrij) genieten van het rijden in Nederland.

Lees ook