Autodemontage Nijmegen logo
Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

024-378 4427

Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

Wat is een money shift en wat zijn de gevolgen?

Delen

Een money shift, een term die zowel adrenalinejunkies als autoliefhebbers bekend in de oren klinkt, brengt een mix van opwinding en gevaar met zich mee. Maar wat is een money shift precies? Waar komt deze term vandaan en wat zijn de gevolgen van een money shift? Wij zochten het uit!

Wat is een money shift?

Een money shift treedt op wanneer een bestuurder per ongeluk een verkeerde versnelling inschakelt tijdens het rijden op hoge snelheid. Dit kan gebeuren wanneer de bestuurder bijvoorbeeld vanuit de vijfde versnelling probeert terug te schakelen naar de vierde versnelling, maar per ongeluk in de tweede versnelling belandt. Het gevolg is een plotselinge en vaak catastrofale verandering in de motorbelasting en toerental, wat ernstige schade aan de motor kan veroorzaken.

Waar komt de term money shift vandaan?

De term ‘money shift’ (vertaald naar het Nederlands: verschuiving van geld) is ontstaan uit de verstrekkende gevolgen die het kan hebben voor zowel de auto als de portemonnee van de eigenaar. Het is niet ongewoon dat een money shift leidt tot kostbare reparaties of zelfs totale motor falen, waardoor eigenaren vaak met aanzienlijke financiële kosten worden geconfronteerd. Daarom wordt het verschijnsel passend aangeduid als een ‘money shift’.

Wat zijn de gevolgen van een money shift?

Wanneer een bestuurder een money shift, wordt de motor gedwongen om abrupt te veranderen van een hoog toerental naar een veel lager toerental, of andersom. Dit kan resulteren in schade aan de koppeling, versnellingsbak, drijfstangen, zuigers en andere vitale componenten van de motor. In het ergste geval kan een money shift leiden tot een totale motorstoring, waardoor de auto onbruikbaar wordt en aanzienlijke reparatiekosten met zich meebrengt.

Daarnaast brengt een money shift ook veiligheidsrisico’s met zich mee. De plotselinge verandering in toerental en belasting op de motor, kan leiden tot onverwacht verlies van controle over het voertuig. Dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. 

Waarom grijpt de toerentalbegrenzer niet in bij een money shift?

De toerentalbegrenzer is ontworpen als een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat de motor schade oploopt door overtoeren. In het geval van een money shift kan het toerental van de motor zo snel stijgen dat het de reactietijd van de toerentalbegrenzer overschrijdt. Dit kan gebeuren omdat de begrenzer is geprogrammeerd om geleidelijke toerentalverhogingen te detecteren en te regelen, terwijl een money shift een abrupte en onverwachte verandering veroorzaakt die de begrenzer mogelijk niet snel genoeg kan herkennen. Daarnaast kunnen factoren zoals de snelheid van de schakelhandeling en de kracht van de motor ook een rol spelen. Als gevolg hiervan kan een money shift resulteren in schade aan de motor, zelfs als een toerentalbegrenzer aanwezig is.

Money shift. Wat is het?
Een money shift kan dure reparaties met zich meebrengen

Wat kost reparatie na een money shift?

Wanneer een money shift optreedt en schade aan de motor veroorzaakt, kunnen de reparatiekosten aanzienlijk variëren, afhankelijk van de ernst van de schade en het specifieke voertuigmodel. Over het algemeen kunnen de kosten van reparatie na een money shift behoorlijk hoog zijn, omdat het vaak gaat om complexe reparaties aan vitale onderdelen van de motor. Dit kan onder meer het vervangen of herstellen van de koppeling, versnellingsbak, drijfstangen, zuigers en andere beschadigde componenten omvatten. De totale kosten kunnen dus variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de omvang van de schade en de benodigde arbeidstijd.

Is reparatie na een money shift rendabel?

De vraag of het rendabel is om een auto te laten repareren na een money shift hangt af van verschillende factoren, waaronder de waarde van het voertuig, de omvang van de schade en de geschatte reparatiekosten. In sommige gevallen kunnen de reparatiekosten zo hoog zijn, dat het niet verstandig is om de auto te laten repareren. Bijvoorbeeld in geval van als de waarde van het voertuig aanzienlijk lager is dan de geschatte reparatiekosten. In dergelijke gevallen kan het verkopen van de auto voor onderdelen of als sloopauto een meer rendabele optie zijn. Aan de andere kant, als de auto van grote emotionele of sentimentele waarde is, kunnen eigenaars er toch voor kiezen om de benodigde reparaties uit te laten voeren, zelfs als dit niet volledig rendabel is.

Een money shift voorkomen? Let hier op!

Hoewel money shifts potentieel gevaarlijk kunnen zijn, zijn er stappen die u kunt nemen om ze te voorkomen:

1. Bewust rijden

Houd uw aandacht bij het rijden en wees bewust van uw schakelhandelingen.

2. Leer uw auto kennen

Kijk goed naar uw versnellingsbak en hoe deze eruit ziet. Leer de schakelpatronen van de schakelbak kennen. 

3. Rustig aan

Vermijd agressief schakelen en neem de tijd om soepel en nauwkeurig te schakelen, vooral bij hoge snelheden.

4. Oefening baart kunst

Oefen het schakelen in verschillende rijsituaties om uw vaardigheden te verbeteren en uw reactietijd te verlagen.

Kort samengevat

Een money shift is een potentieel gevaarlijk fenomeen dat serieuze schade aan een auto kan veroorzaken, zowel op mechanisch als financieel vlak. Het begrijpen van wat een money shift is, waar de term vandaan komt en hoe u ze kunt vermijden, is essentieel voor verantwoordelijk rijgedrag en het behoud van de integriteit van uw voertuig. Door aandachtig te blijven, uw auto goed te kennen en voorzichtig te zijn tijdens het schakelen, kunt u als lezer genieten van een soepele en veilige rijervaring, vrij van de gevaren van een money shift.

Lees ook