Autodemontage Nijmegen logo
Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

024-378 4427

Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

Kapotte brandstofpomp: dit zijn de symptomen, oplossingen en kosten

Delen

Een goed functionerende brandstofpomp (bij benzineauto’s ook wel benzinepomp genoemd of bij dieselauto’s dieselpomp) is essentieel voor de prestaties van elke auto. Wanneer de brandstofpomp kapot gaat, kan dit leiden tot een reeks problemen die de rijervaring negatief beïnvloeden en mogelijk zelfs uw auto onbruikbaar maken. In deze blog bespreken we de symptomen van een defecte brandstofpomp, bieden we oplossingen en bespreken we de kosten voor het repareren van een kapotte brandstofpomp.

Wat doet een brandstofpomp in de auto?

Laten we eerst kijken naar wat de functie is van een brandstofpomp. Een brandstofpomp is verantwoordelijk voor het pompen van brandstof uit de tank naar de motor. Afhankelijk van het type voertuig en het brandstofsysteem, kan de brandstofpomp zich in de brandstoftank (in-tank pomp) of buiten de tank (in-line pomp) bevinden. Ongeacht de locatie voert de brandstofpomp de volgende taken uit:
 

1. Zorgen voor een betrouwbare brandstoftoevoer

De brandstofpomp zorgt ervoor dat de motor continu de benodigde brandstof krijgt, ongeacht de rijomstandigheden of het brandstofniveau in de tank.

2. Optimaliseren van de motorprestaties

Door de juiste hoeveelheid brandstof met de juiste druk te leveren, helpt de brandstofpomp de motor om efficiënt te werken, wat resulteert in betere prestaties, een lager brandstofverbruik en minder uitstoot.

3. Ondersteunen van het brandstofinjectiesysteem

Moderne auto’s zijn vaak uitgerust met brandstofinjectiesystemen die afhankelijk zijn van een constante brandstofdruk. De brandstofpomp handhaaft deze druk, waardoor de injectoren nauwkeurig kunnen werken.

4. Brandstof filteren

Sommige brandstofpompen zijn uitgerust met een ingebouwd filter om verontreinigingen en vuil te verwijderen voordat de brandstof de motor bereikt.

Symptomen kapotte brandstofpomp

Een defecte of falende brandstofpomp kan zich op verschillende manieren manifesteren. Hier zijn de meest voorkomende symptomen van een kapotte brandstofpomp:
 

1. Moeite met starten

Een van de eerste tekenen van een kapotte brandstofpomp is moeite met starten van de motor. Dit komt doordat de brandstof niet effectief naar de motor wordt gepompt, wat resulteert in een gebrek aan brandstof tijdens het starten.

2. Stotteren van de motor

Als de motor stottert tijdens het rijden, vooral bij hogere snelheden, kan dit wijzen op een inconsistente brandstoftoevoer. De motor krijgt niet de juiste hoeveelheid brandstof, wat leidt tot haperingen en stotteren.

3. Vermogensverlies

Een merkbaar vermogensverlies, vooral bij het accelereren, kan een indicatie zijn dat de brandstofpomp niet goed functioneert. De motor krijgt niet genoeg brandstof om optimale prestaties te leveren.

4. Hoorbare geluiden

Een defecte brandstofpomp kan soms een zoemend of jankend geluid maken. Dit geluid komt meestal uit de brandstoftank en is een teken dat de pomp harder werkt dan zou moeten.

5. Motor valt uit

Het kan een beangstigende situatie zijn: u bent aan het rijden en de motor valt plots uit. Als de motor plotseling uitvalt terwijl u aan het rijden bent, kan dit een teken zijn dat de brandstofpomp volledig is uitgevallen. Dit is een serieus probleem dat onmiddellijke aandacht vereist.

6. Onregelmatige snelheid

Een defecte brandstofpomp kan leiden tot schommelingen in de snelheid. U merkt dat de auto onverwacht versnelt of vertraagt zonder dat u het gaspedaal aanraakt.

7. Slechte brandstofefficiëntie

Een inefficiënte brandstoftoevoer kan ervoor zorgen dat u meer brandstof verbruikt dan normaal. Als u merkt dat u vaker dan gebruikelijk moet tanken, kan dit wijzen op een probleem met de brandstofpomp.

Kapotte brandstofpomp
Een goedwerkende brandstofpomp is essentieel voor de auto

Oplossingen kapotte brandstofpomp

Het identificeren van de symptomen is de eerste stap, maar het oplossen van het probleem is net zo belangrijk. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om een defecte brandstofpomp aan te pakken:

1. Diagnose stellen

Voordat u begint met reparaties, is het essentieel om een juiste diagnose te stellen. Gebruik een OBD2-scanner om foutcodes te lezen die kunnen wijzen op een probleem met de brandstofpomp. Raadpleeg een professional als u niet zeker weet hoe u dit moet doen.

2. Brandstoffilter vervangen

Soms is het niet de brandstofpomp zelf, maar een verstopt brandstoffilter dat problemen veroorzaakt. Vervang het brandstoffilter en controleer of dit de symptomen verlicht.

3. Brandstofpomp vervangen

Als de diagnose aangeeft dat de brandstofpomp daadwerkelijk defect is, moet deze worden vervangen. Dit is vaak een complex proces dat het beste kan worden overgelaten aan een ervaren monteur. Zorg ervoor dat u een kwalitatief hoogwaardige vervangende pomp koopt die compatibel is met uw voertuig. Later meer over de reparatiekosten voor het vervangen van een branfstofpomp.

4. Brandstofsysteem schoonmaken

Bij het vervangen van de brandstofpomp is het ook verstandig om het brandstofsysteem schoon te maken. Dit kan helpen om eventuele resten of verontreinigingen te verwijderen die de nieuwe pomp kunnen beschadigen.

Kun je doorrijden met een kapotte brandstofpomp?

De brandstofpomp is essentieel voor de werking van de motor. Rijden met een kapotte brandstofpomp is meestal niet mogelijk of verstandig. 

Defecte brandstofpomp voorkomen

Het voorkomen van een kapotte brandstofpomp is de beste manier om dure reparaties en ongemakken te vermijden. Door regelmatig onderhoud en aandacht te besteden aan uw voertuig, kunt u de levensduur van de brandstofpomp aanzienlijk verlengen. Hier zijn enkele tips om een kapotte brandstofpomp te voorkomen:

1. Regelmatig brandstoffilter vervangen

Het brandstoffilter zorgt ervoor dat vuil en verontreinigingen niet in de brandstofpomp en motor terechtkomen. Een verstopt filter kan extra druk op de brandstofpomp uitoefenen, wat kan leiden tot defecten. Vervang het brandstoffilter regelmatig volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

2. Gebruik hoogwaardige brandstof

Het gebruik van hoogwaardige, schone brandstof kan de levensduur van uw brandstofpomp verlengen. Goedkope brandstoffen kunnen meer verontreinigingen bevatten die de brandstofpomp kunnen beschadigen. Kies altijd voor betrouwbare merken en tankstations.

3. Houd de brandstoftank minimaal halfvol

Een laag brandstofniveau kan de brandstofpomp extra belasten, omdat de pomp harder moet werken om de brandstof uit de tank te halen. Dit kan leiden tot oververhitting en vroegtijdige slijtage. Houd de tank altijd minimaal halfvol om dit probleem te voorkomen.

4. Regelmatig onderhoud

Volg het onderhoudsschema van uw voertuig zoals aanbevolen door de fabrikant. Regelmatige inspecties kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van problemen met de brandstofpomp en andere onderdelen van het brandstofsysteem.

5. Controleer de brandstofdruk

Regelmatige controle van de brandstofdruk kan helpen bij het identificeren van problemen voordat ze ernstiger worden. Abnormale druk kan wijzen op een probleem met de brandstofpomp of andere componenten van het brandstofsysteem.

6. Branden van motormanagementlampje

Een brandend motormanagementlampje kan een vroege indicatie zijn van problemen met de brandstofpomp. Dit lampje gaat branden wanneer de boordcomputer een storing detecteert in het motorsysteem, waaronder de brandstofpomp. Als dit lampje gaat branden, is het belangrijk om uw voertuig zo snel mogelijk te laten controleren door een professional. Het negeren van dit waarschuwingssignaal kan leiden tot grotere problemen en hogere reparatiekosten.

7. Auto in noodloop

Wanneer de brandstofpomp niet goed functioneert, kan de auto in een zogenaamde noodloop terechtkomen. Dit is een beveiligingsmodus die wordt geactiveerd door de boordcomputer om verdere schade aan de motor te voorkomen. In de noodloopmodus beperkt de auto het motortoerental en de snelheid, waardoor u met beperkte prestaties kunt blijven rijden tot je een veilige plaats hebt bereikt of een garage kunt bezoeken. Als u merkt dat je auto in noodloop gaat, is het cruciaal om zo snel mogelijk hulp te zoeken om de onderliggende oorzaak te verhelpen, zoals een defecte brandstofpomp.

Wat zijn de duurste reparaties aan een auto? Hier de top 10

Klik hier en lees het in deze blog

Brandstofpomp kapot kosten vervangen

Het vervangen van een kapotte brandstofpomp kan variëren in kosten, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type voertuig, het merk en model van de brandstofpomp en de arbeidskosten van de monteur. Over het algemeen liggen de kosten voor het vervangen van een kapotte brandstofpomp ergens tussen de € 500,- en € 1.500,-.   

Kosten besparen? Brandstofpomp van een autosloperij

Een tweedehands brandstofpomp van een autosloperij of autodemontagebedrijf kan een slimme en betaalbare keuze zijn. Door te profiteren van de kostenbesparingen, beschikbaarheid van OEM-onderdelen, milieuvriendelijke voordelen, directe beschikbaarheid en uitgebreide testprocedures, kunt u uw voertuig weer snel en efficiënt op de weg krijgen zonder uw budget te overschrijden.

Kort samengevat

Een defecte brandstofpomp kan voor veel ongemakken zorgen en de prestaties van een auto ernstig beïnvloeden. Door de symptomen te herkennen en tijdig actie te ondernemen, kunt u grotere problemen voorkomen. Of het nu gaat om het vervangen van een verstopte brandstoffilter of het installeren van een nieuwe brandstofpomp, zorg ervoor dat u de nodige stappen onderneemt om uw auto in topconditie te houden.

Lees ook