Autodemontage Nijmegen logo
Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

024-378 4427

Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

Auto total loss, wat nu?

Delen

Stel u voor: u rijdt rustig over de weg, wellicht naar uw werk of naar huis, wanneer plotseling een ongeluk uw wereld op zijn kop zet. Uw auto is total loss verklaard. Wat nu? Het is een situatie die niemand wil meemaken, maar helaas kan het gebeuren. Gelukkig bent u niet alleen. In deze blog gaan we dieper in op wat het betekent als uw auto total loss is verklaard, welke stappen u moet nemen bij totaalverlies en hoe u het beste uit deze vervelende situatie kunt halen.

Wat betekent het als je auto total loss is?

Wanneer een auto total loss is, betekent dit dat de kosten van reparatie hoger zijn dan de waarde van de auto zelf. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals ernstige schade door een ongeluk, brand, diefstal, of overstroming. Het kan echter verwarrend zijn omdat er twee soorten total loss zijn: economisch total loss en technisch total loss. Hier gaan we later verder op in.

Wanneer is een auto total loss? Dit zijn de criteria

Het bepalen of een auto total loss is, is een belangrijke stap in het proces na een ongeval of ernstige schade. Verschillende criteria worden gebruikt om te bepalen of een voertuig als total loss wordt beschouwd. Wilt u weten waar u aan toe bent? We bespreken de belangrijkste criteria die worden gebruikt om te bepalen of een auto total loss is. 

1. Reparatiekosten vs. waarde van de auto

Eén van de belangrijkste graadmeters bij het beoordelen of een auto total loss is, is of de geschatte kosten van reparatie hoger zijn dan de actuele waarde van de auto (dagwaarde). Als de kosten om de schade te herstellen hoger zijn dan wat de auto waard is, kan het voertuig als total loss worden beschouwd.

2. Schadepercentage

Sommige verzekeringsmaatschappijen gebruiken een schadepercentage om te bepalen of een auto total loss is. Dit percentage geeft aan hoeveel van de waarde van de auto is verloren als gevolg van de schade. Als het schadepercentage een bepaalde drempel overschrijdt, wordt de auto als total loss beschouwd.

3. Veiligheidsoverwegingen

Zelfs als de reparatiekosten lager zijn dan de waarde van de auto, kan een voertuig toch als total loss worden beschouwd als de schade de structurele integriteit van het voertuig heeft aangetast en het niet veilig kan worden gerepareerd.

Economisch total loss en technisch total loss: de verschillen uitgelegd

Een auto kan economisch total loss zijn en technisch total loss. Maar wat is het verschil eigenlijk?

Economisch total loss: Een voertuig is economisch total loss wanneer reparatiekosten de waarde van de auto overschrijden. Met andere woorden, het is niet economisch verantwoord om de auto te repareren, omdat de kosten hoger zijn dan wat de auto waard is. Dit kan zelfs het geval zijn als de schade niet extreem ernstig lijkt.

Technisch total loss: Is uw voertuig technisch total loss? Dan is in dit geval de auto zo zwaar beschadigd dat het niet meer veilig of praktisch is om hem te repareren. Zelfs als de reparatiekosten lager lijken dan de waarde van de auto, kunnen essentiële onderdelen zoals de motor, de carrosserie of het chassis zo beschadigd zijn dat de auto niet meer veilig kan worden gebruikt.

Sloopauto en schadeauto: wat zijn de verschillen?

Klik hier en lees het in deze blog

Wat doen als je auto total loss is? Hier 5 stappen

Auto total loss? De situatie is al vervelend genoeg en er komt veel op u af. Door deze stappen te volgen, weet u waar u aan toe bent en kan u helpen het overzicht te bewaren. 

1. Neem contact op met de verzekering

Het eerste wat u moet doen nadat uw auto total loss is verklaard, is contact opnemen met uw autoverzekering. Zij zullen het proces van het afhandelen van de claim begeleiden en u informeren over de beschikbare opties.

2. Ken uw rechten en dekking

Voordat u akkoord gaat met een regeling van de verzekering, is het belangrijk om te begrijpen wat uw rechten zijn en wat uw verzekering dekt. Sommige polissen bieden bijvoorbeeld dekking voor vervangend vervoer of de aanschafwaarde van de auto, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

3. Onafhankelijke taxatie

Het is verstandig om een onafhankelijke taxatie te laten uitvoeren. Een soort second opinion. Dit kan u helpen een realistisch beeld te krijgen van de waarde van uw auto en ervoor zorgen dat u een eerlijke compensatie krijgt van uw verzekeringsmaatschappij.

4. Overweeg uw opties

Als uw auto total loss is verklaard, heeft u verschillende opties. U kunt ervoor kiezen om de auto af te staan aan de verzekeringsmaatschappij in ruil voor een schadevergoeding, of u kunt ervoor kiezen om de auto te behouden en het geld te gebruiken om de reparaties zelf uit te voeren. Daarnaast kunt u uw auto behouden en deze aanbieden aan een autosloperij voor sloop of onderdelen

5. Vervangend vervoer? Wel zo handig

Wat uw keuze ook mag zijn, u zult een tijdje zonder vervoer zitten. Bereid u voor op het zoeken van vervangend vervoer of het regelen van alternatief vervoer. 

Wat te doen met een auto die total loss is?

Wanneer uw auto total loss is verklaard, staart u misschien naar een onoverkomelijk probleem. Maar wanhoop niet, er zijn opties om van uw beschadigde voertuig af te komen en zelfs geld te verdienen. Een van de meest efficiënte en lucratieve opties is het verkopen van uw auto aan een autosloperij. Autodemontage Nijmegen biedt als total loss inkoper een snelle en gemakkelijke oplossing met gratis ophaalservice en een aantrekkelijke vergoeding voor sloopauto’s. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om te overwegen voordat u een definitieve beslissing neemt. Hieronder een overzicht van de opties om van uw total loss auto af te komen:

1. Verkoop aan een autosloperij als sloopauto

Zoals eerder genoemd, is het verkopen van uw auto aan een autosloperij of autodemontagebedrijf een uitstekende optie. Autosloperijen zoals Autodemontage Nijmegen bieden niet alleen een gratis ophaalservice aan, maar ook een aantrekkelijke vergoeding voor uw sloopauto. Dit kan een snelle en gemakkelijke manier zijn om afscheid te nemen van uw total loss auto en tegelijkertijd wat geld terug te verdienen.

2. Verkopen van bruikbare onderdelen

Als uw auto nog waardevolle onderdelen heeft die bruikbaar zijn, kunt u overwegen om deze apart te verkopen aan particulieren, autosloperijen of garages die op zoek zijn naar specifieke onderdelen. Dit kan wat meer werk vereisen dan simpelweg de hele auto aan een autosloperij te verkopen, maar het kan u mogelijk een hogere opbrengst opleveren, vooral als de onderdelen nog in goede staat verkeren.

3. Schroothandel of recyclingsbedrijf

Naast autosloperijen zijn er ook schroothandels en recyclingbedrijven die geïnteresseerd kunnen zijn in uw total loss auto. Deze bedrijven kunnen de auto recyclen en de materialen hergebruiken, waardoor ze een milieuvriendelijke optie zijn voor het afvoeren van uw voertuig.

4. Inruil bij aankoop nieuwe auto

Als u van plan bent om een nieuwe auto aan te schaffen, kunt u overwegen om uw total loss auto in te ruilen bij de dealer. Hoewel u mogelijk niet zoveel geld krijgt als wanneer u de auto aan een autosloperij zou verkopen, kan het gemak van inruilen aantrekkelijk zijn.

Dagwaarde auto total loss berekenen

Auto total loss en de dagwaarde berekenen? Er zijn verschillende online tools die gemakkelijk de dagwaarde en de vervangingswaarde i.v.m. total loss kunnen berekenen.

Kort samengevat

Het proces van het omgaan met een total loss auto kan overweldigend zijn, maar door kalm te blijven en de juiste stappen te nemen, kunt u het proces soepeler laten verlopen. Door contact op te nemen met uw verzekeraar, uw opties te evalueren en u goed voor te bereiden, kunt u de situatie beheersen en een positieve uitkomst bereiken. Onthoud dat veiligheid altijd prioriteit heeft en dat het belangrijk is om goed voor uzelf te zorgen tijdens deze stressvolle periode.

Lees ook