Autodemontage Nijmegen logo
Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

024-378 4427

Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

Help! Mijn auto is APK afgekeurd. Wat doen?

Delen

Het moment waarop een auto APK afgekeurd wordt kan een stressvolle ervaring zijn. Niet alleen omdat het een onverwachte uitgave met zich meebrengt, maar ook omdat u mogelijk niet weet wat u moet doen. Help! Mijn auto is APK afgekeurd. Wat moet ik doen? In deze blog gaan we dieper in op wat te doen wanneer uw auto APK afgekeurd wordt en welke vervolgstappen er genomen kunnen worden.

De APK-keuring: wat houdt het in?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een verplichte keuring die jaarlijks of tweejaarlijks wordt uitgevoerd om te controleren of een voertuig voldoet aan de minimale veiligheids- en milieueisen. Tijdens deze keuring wordt uw auto onderzocht op verschillende punten, zoals remmen, verlichting, banden, en uitstoot.

Mijn auto is APK afgekeurd. Wat nu?

Is uw auto APK afgekeurd en weet u niet wat u moet doen? Geen paniek. We nemen de mogelijkheden met u door. 

1. Begrijp waarom uw auto APK afgekeurd is

De eerste stap is om te begrijpen waarom uw auto de keuring niet heeft doorstaan. Dit kan variëren van kleine reparaties tot meer ernstige technische problemen. De keurmeester heeft een rapport waarin staat wat er moet worden gerepareerd.

2. Overleg met een specialist

Bent u niet bekend met autotechniek? Dan is het wijsheid om advies in te winnen bij een gespecialiseerde monteur. Een monteur kan u helpen de ernst van de gebreken te beoordelen en een schatting te maken van de reparatiekosten.

3. Vraag offertes aan

Voordat u beslist om de reparaties uit te laten voeren, is het verstandig om offertes aan te vragen bij verschillende garages. Op die manier krijgt u een goed beeld van de kosten en kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

4. Repareren of verkopen?

Na het verkrijgen van de offertes is het tijd om een beslissing te nemen. Als de reparatiekosten aanzienlijk zijn en de waarde van uw auto laag is, kan het slimmer zijn om uw auto als sloopauto te verkopen. Een sloopauto verkopen kan nog wat geld opleveren en u ontdoen van de zorgen over voortdurende reparaties.

5. Plan een herkeuring

Heeft u gekozen voor reparatie? Dan zal na reparatie uw auto opnieuw APK-gekeurd moeten worden. Plan een herkeuring in bij een erkend keuringsstation. Zorg ervoor dat alle benodigde reparaties zijn voltooid voordat u de auto opnieuw laat keuren.

6. Zorg voor een tijdelijke oplossing

Is uw auto niet veilig om mee te rijden? Doe dit dan ook niet! Ga op zoek naar een tijdelijke oplossing. Dit kan inhouden dat u een huurauto gebruikt of vrienden of familie vraagt om u rond te rijden totdat uw eigen auto weer is goedgekeurd.

7. Voorkom problemen met APK in de toekomst

Om ervoor te zorgen dat uw auto in de toekomst de APK-keuring doorstaat, is regelmatig onderhoud essentieel. Zorg ervoor dat u regelmatig controles uitvoert en eventuele problemen snel laat verhelpen.

12 redenen waarom een auto APK afgekeurd wordt

Klik hier en lees het in deze blog

Rijden in een auto met een afgekeurde APK, mag dat?

Nee, u mag niet rijden in een auto die APK afgekeurd is. Los van het feit dat het gevaarlijk kan zijn voor uzelf en de verkeersveiligheid, loopt u het risico op boetes en inbeslagname van uw auto met afgekeurde APK.

Ben ik verzekerd als mijn auto APK afgekeurd is?

Een autoverzekering en het niet hebben van een geldige APK gaat doorgaans niet goed samen. Krijgt u een aanrijding en ontstaat er schade door een mankement aan de auto? En heeft de auto geen geldige APK? Dan zal de verzekeraar in de meeste gevallen de schade niet vergoeden en zult u zelf voor de kosten moeten opdraaien. U kunt de polisvoorwaarden nalezen, maar wij adviseren met klem om uw auto te laten repareren en vervolgens te laten herkeuren, of uw auto te verkopen aan bijvoorbeeld een autosloperij.

Mijn auto heeft een verlopen APK: mag ik nog rijden?

Nee, wettelijk gezien u mag niet rijden in een auto met een verlopen APK. Daarnaast zal de verzekering doorgaans geen dekking bieden als de auto een verlopen APK heeft. Maakt u brokken? Dan zult u zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Vanaf de vervaldatum van de APK, heeft u nog twee maanden de tijd op uw auto APK te laten keuren. Doet u dit niet binnen de gestelde termijn? Dan ontvangt u automatisch een boete van het CJIB. De boete voor het rijden in een auto met een verlopen APK bedraagt in 2024 maar liefst 180 euro. Dit is exclusief 9 euro aan administratiekosten. 

Kort samengevat

Is uw auto APK afgekeurd? Dan kan dit een ontmoedigende ervaring zijn. Gelukkig hoeft dit niet altijd het einde van de wereld te betekenen. Door zorgvuldig te overwegen of reparatie de moeite waard is en de mogelijkheid van het verkopen van uw auto als sloopauto te overwegen, kunt u een weloverwogen beslissing nemen die het beste past bij uw situatie. Onthoud altijd dat veiligheid voorop staat, dus zorg ervoor dat uw auto in goede staat verkeert voordat u weer de weg op gaat.

Lees ook