Autodemontage Nijmegen logo
Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

024-378 4427

Wij zijn tot 18.00 uur bereikbaar

Onderhoud aan de airco in de auto: waarom zo belangrijk?

Delen

Bij warm weer is er niets zo verfrissend als de koele bries van de airco van de auto. Maar hoe vaak denken we eigenlijk aan het onderhoud van dit belangrijke systeem? Vaak wordt het onderhoud van de airconditioning in de auto over het hoofd gezien. Toch is tijdig onderhoud aan de airco van cruciaal belang voor zowel comfort als gezondheid. Daarnaast kunt u hoge reparatiekosten besparen door tijdig en regelmatig onderhoud aan de airco te laten uitvoeren. In deze blog duiken we dieper in op waarom het regelmatig onderhouden van de airco van cruciaal belang is.

1. Behoud van koelvermogen, koel is ook echt koel

Een van de belangrijkste redenen om regelmatig onderhoud aan het auto aircosysteem te laten uitvoeren is om het koelvermogen te behouden. Jaarlijks verliest het systeem een deel van de airco vloeistof, ook wel koude middel. Dit is gemiddeld 5 tot 10%. De prestaties van de airco verminderen en u zult de airco steeds kouder moeten zetten en harder moeten laten blazen voor een beetje verkoeling. Door regelmatig onderhoud te plegen aan de airco, zoals het controleren en bijvullen van het koudemiddel, het reinigen van de condensor en het controleren op lekken, zorgt u ervoor dat de airco optimaal blijft werken. Zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar.

2. Verbeterde luchtkwaliteit

Een goed onderhouden airco kan ook bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in de auto. Het filtersysteem van de airconditiong helpt bij het verwijderen van stof, pollen, schimmelsporen en andere verontreinigingen uit de lucht. Hierdoor worden inzittenden beschermd tegen allergenen of andere schadelijke stoffen. Door regelmatig de luchtfilters te vervangen, kun je de luchtkwaliteit verbeteren en een gezonde rijomgeving creëren. 

3. Voorkomen van nare geurtjes uit de airco

Een slecht onderhouden airco kan vaak onaangename geuren veroorzaken in de auto. Dit kan het gevolg zijn van bacteriën en schimmels in het systeem, met name in de vochtige delen zoals de verdamper. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, zoals het reinigen van de verdamper en het gebruik van geurverwijderaars, kunt u deze onaangename geuren voorkomen en een frisse rijervaring waarborgen. 

Tip: schakel kort voor aankomst op bestemming (vijf tot tien minuten) de airco uit. Door de airco vroegtijdig uit te zetten, droogt de verdamper door de rijwind en verdwijnt condens uit het systeem. Dit helpt het systeem schoon te houden en kan vervelende luchtjes voorkomen.

Voortijdig uitschakelen heeft overigens nog een extra voordeel. Voor de inzittenden is de overgang van het koele auto-interieur naar de warme buitenlucht minder groot. Doordat u aan de oplopende temperatuur heeft kunnen wennen, voelt dat prettiger aan. Het is ook beter voor de gezondheid.

4. Verleng de levensduur van het systeem

Net als andere onderdelen van de auto, heeft ook de airconditioning regelmatig onderhoud nodig om optimaal te blijven functioneren. Door regelmatig onderhoud uit te voeren zoals het controleren van de conditie van de riemen, het smeren van de bewegende onderdelen en het controleren van de compressor, kunt u de levensduur van het aircosysteem aanzienlijk verlengen en zo dure reparaties in de toekomst voorkomen. 

5. Verbeterde brandstofefficiëntie

Een goed onderhouden airco draagt ook bij aan een verbeterde brandstofefficiëntie van uw voertuig. Wanneer de airco optimaal werkt, hoeft hij minder hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit resulteert in een lager brandstofverbruik. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en kleine problemen tijdig aan te pakken, kunt u de energie-efficiëntie van uw voertuig verbeteren en geld besparen op brandstofkosten.  

Kort samengevat

Kortom, het regelmatig onderhouden van de airco in uw auto is van essentieel belang voor zowel comfort als veiligheid tijdens het rijden. Door preventief onderhoud uit te voeren, blijft uw airconditioning optimaal werken, kunt u de luchtkwaliteit verbeteren en kunt u dure reparaties voorkomen. Maak er een gewoonte van om uw airco regelmatig te laten controleren en onderhouden, zodat u altijd kunt genieten van een comfortabele en veilige rijervaring. Wij adviseren om de airco elk jaar te laten nakijken en om het jaar te laten bijvullen.

Lees ook