Waarom kiezen voor een brommobiel? 12 voor- en nadelen
Wat is een brommobiel eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van een brommobiel? In deze blog duiken we in de wereld van de brommobielen.
Delen
Het verhuizen naar Nederland brengt een hoop veranderingen met zich mee. Eén van de vragen die vaak bij expats en nieuwe inwoners opduiken is hoelang ze in Nederland mogen rijden met een buitenlands kenteken. In deze blog beantwoorden we deze vraag en bieden we praktische tips voor iedereen die overweegt om naar Nederland te verhuizen en hun buitenlandse auto mee te nemen.
Voor toeristen en tijdelijke bezoekers is de regel simpel: u mag maximaal 6 maanden per kalenderjaar in uw auto met buitenlands kenteken in Nederland rijden, zonder dat u uw auto hoeft registreren.
Als u van plan bent om naar Nederland te verhuizen en permanent hier te blijven, moet u uw auto binnen 6 maanden na inschrijving in Nederland, registreren bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Staat u ingeschreven, of had u ingeschreven moeten staan, in het BRP (Basis Register Personen) en wordt u aangehouden in een auto met een buitenlands kenteken? Dan kunt u rekenen op een naheffingen van de belastingdienst (bpm en motorrijtuigenbelasting) en een hoge boete.
Voor buitenlandse studenten en werknemers zijn de regels iets soepeler. Studenten kunnen bijvoorbeeld gedurende hun gehele studieperiode in Nederland blijven rijden met een buitenlands kenteken, mits ze kunnen bewijzen dat ze ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling. Werknemers die gedetacheerd zijn naar Nederland kunnen mogelijk ook langer rijden met een buitenlands kenteken, afhankelijk van hun contract en verblijfsstatus.
Het is belangrijk om goed voorbereid uw auto naar Nederland te halen. In sommige gevallen kan gezien de hoge kosten die importeren met zich mee brengt, het slimmer zijn om een andere auto in Nederland aan te schaffen. Auto importeren naar Nederland? Hier moet u op letten:
Verzamel alle benodigde documenten zoals uw rijbewijs, het kentekenbewijs van de auto, verzekeringspapieren, en een bewijs van eigendom. Zorg ervoor dat deze documenten actueel en correct zijn, aangezien onvolledige of verouderde documenten het registratieproces kunnen vertragen.
Controleer of uw huidige autoverzekering ook in Nederland geldig is. Zo niet, sluit dan een nieuwe verzekering af die voldoet aan de Nederlandse eisen. Het is verstandig om dit ruim van tevoren te regelen, zodat u niet zonder verzekering komt te zitten op het moment dat uw auto in Nederland aankomt.
Bij het importeren van een auto moet u belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) betalen. Dit is een eenmalige belasting die wordt geheven bij de registratie van het voertuig. De hoogte van de bpm wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van de auto, de cataloguswaarde en de leeftijd van de auto.
Vrijstelling BPM: In sommige gevallen kunt u vrijstelling van bpm krijgen, bijvoorbeeld als uw auto minder dan zes maanden oud is en u heeft hem gekocht bij uw vorige verblijfplaats. Ook als u vanwege een verhuizing naar Nederland uw auto meeneemt, kunt u mogelijk vrijstelling krijgen, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Klik hier en lees het in deze blog
✓ Plan vooruit: Begin ruim van tevoren met de voorbereidingen om vertragingen te voorkomen. Het proces van auto-import kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de snelheid van de verschillende instanties en eventuele vertragingen bij de technische keuring.
✓ Lokale hulp: Overweeg om een lokale expert of bemiddelaar in te schakelen die u kan helpen met het registratieproces. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die u kunnen begeleiden bij elke stap, van documentatie tot de daadwerkelijke import van de auto.
✓ Controleer alle kosten: Naast de bpm, zijn er mogelijk andere kosten verbonden aan het importeren van uw auto, zoals transportkosten, verzekeringspremies en kosten voor technische aanpassingen om aan de Nederlandse normen te voldoen. Het is belangrijk om een volledig beeld te hebben van de financiële implicaties voordat u de beslissing neemt om uw auto mee te nemen.
✓ Aanpassen aan de Nederlandse wegen: Nederlandse wegen en verkeersregels kunnen mogelijk anders zijn dan u gewend bent. Neem de tijd om u vertrouwd te maken met op de Nederlandse wegen. Dit helpt om ongelukken en boetes te voorkomen.
✓ Milieuzones in Nederland: Veel Nederlandse steden hebben milieuzones waar oudere, meer vervuilende voertuigen niet mogen rijden. Jaarlijks neemt het aantal milieuzones in Nederland toe. Controleer of uw auto voldoet aan de eisen om binnen deze zones te mogen rijden. Dit kan van invloed zijn op uw beslissing om de auto mee te nemen of te kiezen voor een milieuvriendelijker alternatief.
Wat is een brommobiel eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van een brommobiel? In deze blog duiken we in de wereld van de brommobielen.
Overdag 130 km/u rijden op de snelweg keert zo snel mogelijk terug. Maar waar in Gelderland kan dit eigenlijk en wat levert het op? Wij zochten het uit.
Wat krijg je nog voor een schadeauto en hoe wordt de waarde van een schadeauto bepaald? In deze blog gaan we hier op in.
Rouwenboschweg 23
6545 AE Nijmegen